Siguranta Alimentelor HACCP

Home Siguranta Alimentelor HACCP

Siguranta alimentelor reprezinta un sistem integrat de tehnici si metode care trebuie sa actionize simultan prin practici corecte de igiena, productie, distributie si servire astfel incat sa se anuleze contaminarile de natura biologica, fizica si chimica care ar putea afecta siguranta produselor, sanatatea si chiar viata consumatorilor.

Aceasta stiinta – siguranta alimentelor, acopera tot lantul alimentar, de la ferma la consumatorul final. Siguranta alimentelor isi propune sa garanteze securitatea si calitatea produselor alimentare si a hranei pentru animale, respectarea unor standarde inalte in materie de sanatate si bunastare a animalelor si de protectie a plantelor, etichetarea corecta a produselor, precum si difuzarea de informatii clare privind originea, continutul si consumarea alimentelor.

Servicii de consultanta pentru:

1. Restaurante: clasice sau specializate, cele aferente unitatilor turistice, cu specific local sau national, cu autoservire, cu servire rapida (fast food), cu caracter social;
2. Unitatilor: tip bar, buffet, berarie, bodega, birt, productie de catering, de procesare;
3. Centre comerciale: hypermarket, supermarket, magazine alimentare;
4. Centre de depozitare si ambalare: depozite, unitati frigo de depozitare, unitati de ambalare.

Conform legislatiei in vigoare, toate aceste unitati trebuie sa implementeze un sistem de siguranta alimentelor bazat pe principiile generale de igiena a produselor alimentare si pe metoda HACCP.

Sistemul de Analiza a Riscurilor in Punctele Critice de Control (Hazard analysis and critical control points sau HACCP) reprezinta un ansamblu ce contine o serie de norme de igiena ce trebuie respectate si implementate de orice persoana juridica care doreste sa desfasoare activitati de alimentatie publica in tarile Uniunii Europene. Acesta presupune a abordare sistemica a riscurilor si a masurilor corective menite sa elimine orice potential risc asociat cu siguranta alimentara.

Sistemul HACCP include normele legislative obloigatorii si garanteaza calitatea si igiena produsului alimentar oferit populatiei. Un astfel de sistem implementat ofera extinderea termenului de valabilitate al produsului, diminuarea costurilor si pierderilor materiale, cresterea eficientei productiei de alimente si reducerea cantitatilor de deseuri rezultate in lantul de productie, distributie si nu in ultimul rand cresterea increderii clientilor si a protejarii acestora.

Ghidul de bune practici HACCP este unanim acceptat de catre toate tarile comunitatii Europene si trebuie implementat de catre companii specializate cu personal calificat, in mod responsabil.

Unitatile de producere, procesare, distributie, depozitare, servire a produselor alimentare au obligatia de a respecta si perfectiona sistemele de siguranta a alimentelor in concordanta cu legislatia nationala si europeana pentru a raspunde rapid noilor provocari care se petrec din cauza schimbarilor la nivel social si economic.

Sistemul HACCP implementat in orice unitate sta la baza procesului de certificare conform standardului ISO 22000/2005, BRCGS Global Food Safety Standard si IFS (International Food Standard).

Obtine o estimare gratuita

Contacteaza specialistii Orkin Romania pentru o estimare gratuita.